Om mops

Det finns ingen härligare ras att leva med än en mops!


Mopsen är den ultimata sällskapshunden. Den avlades för att vara en vänlig och rolig kompanjon – och det är precis det mopsar gör bäst. De behöver inte flera timmars motion varje dag, och de ställer inga stora krav på den mentala aktiveringen. De nöjer sig helt enkelt med att vara med sin ägare. Med det sagt vill vi ändå poängtera att alla hundar behöver få röra på sig, och de behöver också någon form av stimulering för hjärnan. Mopsar är visserligen perfekta soffhundar, men de hänger gärna med på allt du hittar på, och de behöver få berikning i sitt liv.


Om man ska skaffa en mops bör man vara medveten om att det förekommer en del hälsoproblem i rasen. Vi tycker inte att det är något man ska tysta ned, utan att det är något som behöver lyftas fram och arbetas med. Mopsar kan bland annat råka ut för hudproblem, andningsproblem, ledproblem och förlossningssvårigheter. När man är insatt i rasen, och har hittat en uppfödare som avlar på friska djur och som man känner förtroende för, kommer man inte ångra att valet föll på just en mops!


Mopsar är hundvärldens clowner. De har mycket personlighet, och är väldigt roliga och underhållande. Man har aldrig tråkigt med en mops i huset, och ju fler desto roligare! De är vänliga av sig, och är lätta att hålla i grupp. Mopsar passar bra i barnfamiljer, men man måste självklart alltid ha uppsikt över hundar som umgås med små barn, och barnen måste lära sig att visa respekt för hundar. Även om mopsar är tålmodiga, vänliga och bra med barn, betyder inte det att alla mopsar tycker om barn. Det är individuellt för alla hundar, och det är vi vuxna som måste ta ansvar för att både barn och hund kan umgås på ett bra sätt.


Mopsen är en liten hund som enligt rasstandarden ska väga mellan 6,5-8 kg. Pälsvården är minimal, men man måste hålla efter huden så att det inte bildas irritation, eksem eller infektioner i hudvecken. Man ska också hålla koll på öronen, och självklart klippa klor, kontrollera tänder, och hålla sin hund i form. Mopsar är kraftiga, men de ska inte vara tjocka!